13 грудня 2023

Діагностика адаптації п'ятикласників

    Період переходу молодших школярів до середньої ланки навчального закладу пов'язаний з певними ускладненнями. Протягом 1-3 місяців триває процес адаптації, який не завжди позитивно впливає на успіхи дитини. У цей період відбуваються зміни у психіці дитини, трансформуються усталені життєві поняття, розвивається теоретичне мислення, а пам'ять і сприйняття стають осмисленими. Якщо в початковій ланці діти тільки ознайомлювалися з навчальною діяльністю, то в середній – опановують основи самостійних форм роботи, активніше розвивають пізнавальну інтелектуальну сферу. Багаторічні спостереження педагогів та психологів свідчать про те, що цей етап неминуче пов'язаний зі зниженням успішності, хоча б тимчасовим. 
       Важливим є проведення дослідження проходження процесу адаптації учнів 5 класів. Працювали над методиками, які дають можливість дослідити міжособистісні стосунки в класних колективах, особистісну адаптованість та відношення учнів до закладу освіти.



 


Немає коментарів:

Дописати коментар

"Поговоримо про згуртування"

    Продовжуючи тематику формування безконфліктного середовища в закладі освіти, із шестикласниками говорили про важливість згуртування клас...