30 листопада 2023

"Я, ти, ми - друзі назавжди"

    Вміння будувати позитивні взаємовідносини в соціумі - необхідна навичка для кожної людини, яку варто формувати ще в дошкільному віці та постійно розвивати на наступних рівнях освіти. В рамках акції "16 днів проти насильства" з учнями 1-А та 1-Б класу було проведено заняття "Я, ти, ми - друзі назавжди", на якому обговорювали важливість дружби та правила, які необхідно дотримуватися в побудові дружніх стосунків. Переглянули та обговорили мультфільм про дружбу та важливість підтримки, допомоги іншому. 

 

29 листопада 2023

Булінг: міфи та реальність

    Зачасту в ситуації булінгу, жертва не знає, куди звертатися і чи зможуть її захистити. Тому важливим є донести дітям, що в закладі освіти вони завжди зможуть знайти захист та підтримку. Учні мають знати, що булер завжди має нести відповідальність за скоєнні вчинки.

Про толерантність

    Розуміння толерантності як ознаки сучасного світогляду необхідно не лише сформувати, а й постійно збагачувати та розвивати. Сьогодні з учнями 6 класу говорили про важливість толерантного ставлення один до одного, визначали риси толерантної особистості та ознаки толерантного відношення в класі.

28 листопада 2023

Булінг: міфи та реальність

    Сьогодні з учнями 7 класу працювали над вдосконаленням знань про "булінг" як негативне соціальне явище в стінах закладів освіти. Важливим є інформування дітей про алгоритм дій, якщо став жертвою чи свідком ситуацій булінгу. Усвідомлення наслідків цькування для всіх учасників є необхідним для попередження виникнення ситуацій булінгу. 

Толерантність - ознака сучасного світогляду

     Cлово «толерантність» - сьогодні одне з найпопулярніших, найуживаніших у світі. Що ж включає в себе толерантність? Якщо коротко, то це мистецтво жити з іншими людьми та з іншими ідеями. 
   В рамках акції "16 днів проти насильства" з учнями говорили про важливість толерантності в житті кожного з нас. Визначали необхідність в розвитку сучасного толерантного суспільства як протидію булінгу та насильству. Дякую учням за активність та високий рівень розуміння толерантності як ознаки сучасного світогляду!

27 листопада 2023

16 днів проти насильства. "Збудуй свій світ"

    25 листопада 2023 року стартувала щорічна Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства», метою якої є привернення уваги суспільства до проблем подолання насильства в сім’ї, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок. Учні 6-В класу активно долучилися до акції, створивши соціальний ролик "Збудуй свій світ", який має на меті спонукати людей обрати світ без насильства.

24 листопада 2023

"Прокачай свій мозок"

   Мозок - один із найбільш маловивчених органів людини. І разом з цим, це найбільш важливий орган людини, який задає команду для роботи кожній клітинці нашого тіла. Сьогодні з учнями 6 класу розглядали центри мозку, визначали звідки береться наша пам'ять, увага, мислення. Також виконували різні вправи на розвиток міжпівкульної взаємодії, пізнавальних процесів. 

Продовжується робота з першачками

    Сьогодні активно попрацювали з учнями 1 класу над проективним тестом "Будиночки", який дає можливість не лише визначити вегетативний коефіцієнт кожного учня. Важливим є психотерапевтичний ефект методики, так як вона передбачає роботу з кольоровими олівцями на проектуванням переживань, емоцій на папір за допомогою малювання. 

Профілактика адиктивної поведінки

     Важливою роботою є проведення засідання класних керівник, на якому виносяться питання психологічного змісту. Одним із питань на черговому засіданні було "Шляхи профілактики адиктивної поведінки". Загалом, адиктивна поведінка -  одна з форм девіантної поведінки, особливий тип деструктивної поведінки особистості, який виражається у прагненні до відходу від реальності через зміну свого психічного стану. 
        На засіданні ознайомила педагогів із поняттям адиктивної поведінки, її проявів та шляхів профілактики. Обговорили важливість роботи класних керівників з батьками учнів як одного з видів профілактичної роботи з питання вживання алкоголю, тютюнопаління, паління вейпів, вживання наркотичних речовин. 

22 листопада 2023

В гості до першачків

     Сьогодні працювали із першачками над визначенням рівня адаптації до навчання в закладі освіти. Активна, невгамовна та позитивна дітвора поступово перетворюється у відповідальних та не менш активних учнів ліцею. Важливо відслідковувати динаміку цього процесу та максимально сприяти його успішності.



16 листопада 2023

Науково-практична конференція "Безпека і здоров’я учасників освітнього процесу в умовах сьогодення"

   Сьогодні мала честь бути спікером на VІ Всеукраїнській науково-практичній конференції "Безпека і здоров’я учасників освітнього процесу в умовах сьогодення". Спільно із кандидатом педагогічних наук, старшим викладачем кафедри психології ЧНУ імені Б. Хмельницького Смалиус Людмилою Никифорівною працювали над дослідженням ефективності використання сенсорної кімнати в закладі освіти з метою збереження ментального здоров'я. Темою доповіді було визначено "Сенсорна кімната як засіб збереження ментального здоров'я під час освітнього процесу в умовах сьогодення". 

   Також спільно із Людмилою Никифорівною працювали над матеріалами для методологічного семінару НАПН України "Актуальні проблеми охорони психічного здоров'я українського народу у воєнний час" на тему "Сенсорно-інтеграційна терапія у роботі з дітьми з розладами дефіциту уваги та гіперактивністю в закладі освіти", презентація яких відбулася також сьогодні.

Толерантність одним словом

       Про що ж поняття "толерантність"? Це не про "та мені все одно, який у них колір шкіри, але нехай їдуть з моєї країни". Толерантність – це про повагу, прийняття і розуміння. «Толерантність – це розуміння того, що людина має право бути не такою, як інші» (учениця 6 класу). Що ж включає в себе толерантність не тільки для учнів 6 класу, а і їх батьків? Дізнавалися за допомогою інтерактивної вправи Mentimetr.

5 порад про те, як виховати толерантну дитину

    6 листопада 1995 року держави-члени ЮНЕСКО ухвалили Декларацію принципів толерантності, яка серед іншого підтверджує, що толерантність є не поступкою, а розумінням мультикультурності нашого світу, проявом поваги та терпимості. Всі люди за своєю природою різні, але рівні у правах.
      Виховати толерантну дитину означає створити толерантне суспільство!



14 листопада 2023

«Актуальні питання психологічного супроводу та соціально- педагогічного патронажу дітей з особливими освітніми потребами»

    Сьогодні відбулося планова зустріч Школи молодого та новопризначеного фахівця психологічної служби, на якій мала честь бути спікером з доволі актуального питання "Роль практичного психолога ЗЗСО в організації освітнього процесу здобувачів освіти з ООП". Дякую колегам за увагу та плідну дискусію щодо проблем в закладах освіти з впровадженням інклюзивного навчання! Сподіваюся, надані мною матеріали будуть корисні у використанні.

13 листопада 2023

Година психолога

    І знову в гості до першачків. Тепер робота кипіла з учнями 1-Б класу. Як і з попередніми першачками, виконували графічний диктант та проективну методику "Мій клас". Також навчилися виконувати прості вправи пальчикової гімнастики. Але попереду ще досить багато роботи. 


09 листопада 2023

"Учні з розладами поведінки: виявлення та психолого-педагогічні особливості взаємодії"

     Розлади поведінки є спектральною групою розладів, що характеризуються насамперед різного роду та ступеню порушенням соціальних норм та правил, невизнанням авторитету дорослих, непослухом та опозиційністю. З кожним роком кількість дітей з розладами поведінки зростає, тому педагогу необхідно вміти виявити та вчасно і правильно відреагувати на появу учня з поведінковими розладами. Метою такої взаємодії є надання максимально коректної та ефективної комплексної підтримки дитині в стінах закладу освіти. 

08 листопада 2023

Початок діагностичної роботи з першачками

     Із вступом дитини до першого класу найважливішим етап є процес адаптації, під час якої вона отримує орієнтацію в системі поведінки, що надовго визначає подальшу долю її розвитку. В ході цього процесу формується учнівський колектив з певним рівнем соціально-психологічної згуртованості. Взаємини у учнівському класі виступають могутнім засобом залучення особистості дитини до нових соціальних функцій, культури, норм поведінки, характерних для школи. 

      Метою адаптаційного періоду в 1-му класі є створення у дитини уявлення про заклад освіти як місце, де вона буде прийнята і сприйнята такою, якою вона є з усіма своїми почуттями, думками, знаннями, проблемами. Процес адаптації першокласників протікає на всіх її рівнях: біологічному (пристосування до нового режиму навчання й життя); психологічному (входження до нової системи вимог, пов’язаних з виконанням навчальної діяльності); соціальному (входження до учнівського колективу).

    Сьогодні з учнями 1-А класу почали працювати над визначенням рівня адаптації до навчання в закладі освіти. І звісно ж, не змогли обійтися без пальчикової гімнастики.

07 листопада 2023

Завершення профорієнтаційної діагностики

      Професійне самовизначення особистості охоплює тривалий період життя людини – від моменту виявлення першої дитячої зацікавленості у світі професій до моменту завершення професійно-активного життя. Перше професійне самовизначення відбувається у старшому шкільному віці. У такий спосіб, профдіагностика та профконсультування учнів старших класів стають необхідними складовими психологічної діяльності й профорієнтаційної роботи в закладах загальної середньої освіти.
   Протягом жовтня в ліцеї було проведено психологічну діагностику майбутніх випускників щодо схильності до різних типів професій за двома методиками. Результати дослідження значно допомагають в професійному самовизначенні, яка має не просто уявляти в загальних рисах своє майбутнє, а чітко усвідомлювати способи досягнення поставленої мети. Кожен респондент отримав індивідуальні результати, класні керівники - узагальнені результати по класах з відповідними рекомендаціями. 
    Відповідно, можна стверджувати, що серед майбутніх випускників переважаючими типами є професії, пов'язані з навчанням, вихованням, побутовим, торговим, медичним обслуговуванням, інформуванням людей, а також із управлінням та керівництвом людей чи колективів. В основному ця робота пов'язана з людьми, що вимагає вмін­ня розпізнавати поводження людей і навчати інших. 

"Ти як?" - цикл уроків з піклування про ментальне здоров'я

   На цьому тижні психологічна служба ліцею розпочала роботу над важливим аспектом сьогодення - розвиток навичок боротьби зі стресом та трив...