07 листопада 2023

Завершення профорієнтаційної діагностики

      Професійне самовизначення особистості охоплює тривалий період життя людини – від моменту виявлення першої дитячої зацікавленості у світі професій до моменту завершення професійно-активного життя. Перше професійне самовизначення відбувається у старшому шкільному віці. У такий спосіб, профдіагностика та профконсультування учнів старших класів стають необхідними складовими психологічної діяльності й профорієнтаційної роботи в закладах загальної середньої освіти.
   Протягом жовтня в ліцеї було проведено психологічну діагностику майбутніх випускників щодо схильності до різних типів професій за двома методиками. Результати дослідження значно допомагають в професійному самовизначенні, яка має не просто уявляти в загальних рисах своє майбутнє, а чітко усвідомлювати способи досягнення поставленої мети. Кожен респондент отримав індивідуальні результати, класні керівники - узагальнені результати по класах з відповідними рекомендаціями. 
    Відповідно, можна стверджувати, що серед майбутніх випускників переважаючими типами є професії, пов'язані з навчанням, вихованням, побутовим, торговим, медичним обслуговуванням, інформуванням людей, а також із управлінням та керівництвом людей чи колективів. В основному ця робота пов'язана з людьми, що вимагає вмін­ня розпізнавати поводження людей і навчати інших. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

"Поговоримо про згуртування"

    Продовжуючи тематику формування безконфліктного середовища в закладі освіти, із шестикласниками говорили про важливість згуртування клас...