24 березня 2023

Як правильно спілкуватися з підлітком..

       На батьківських зборах необхідно піднімати ті питання, які є актуальними для батьків учнів відповідної вікової категорії. Тому із батьками учнів 8 класу обговорювали особливості підліткової кризи, стратегії побудови продуктивних та позитивних взаємовідносин із підлітками. Зокрема, наголошувала на важливості в розумінні дитини та прийнятті її думки, позиції та особистості загалом. Не обминули й тематику сексуальної просвіти та необхідності у спілкуванні батьків з дітьми в даному напрямку.

Емоції та емоційне здоров'я

      Під час формування особистості п'ятикласника, важливим є вчити розуміти власні емоції та причини їх виникнення, адже емоції мають сильний вплив на психічне здоров'я підлітка. Окрім того, необхідно демонструвати шляхи здійснення самоконтролю емоцій та адекватних реакцій на різні зовнішні фактори. Так, з учнями 5-их класів говорили сьогодні про вплив емоцій на здоров'я, вчилися розмежовувати емоції та почуття, а також опановували техніки контролю власних емоцій. Особливу увагу приділяли арт-техніці "Нейрографіка".

22 березня 2023

Використання психологічних хвилинок як одного з методів подолання тривоги і стресу

       Сьогодні, 22 березня, було проведено онлайн-засідання професійної спільноти практичних психологів та соціальних педагогів Кам’янської ТГ на тему "Соціально-психологічна підтримка учасників освітнього процесу в стресових ситуаціях в умовах військової агресії". 
     Як практичний психолог закладу освіти, звернула увагу колег на важливості використання психологічних хвилинок під час освітнього процесу та мала можливість продемонструвати базу психологічних хвилинок, яку пропонує МОН України. Також поділилася досвідом актуального підбору хвилинок на уроки та власною базою психологічних хвилинок Кам'янського ліцею №1 і шляхом їх поширення для використання педагогічними працівниками ліцею.

21 березня 2023

Критичне мислення проти маніпуляцій

      В умовах сьогодення важливо формувати та стабільно розвивати вміння критичного мислення. Кожному здобувачу освіти має бути відомо, що критичне мислення є системою суджень, яка дозволяє аналізувати інформацію таким чином, щоб на її підставі ухвалювати раціональні рішення. Саме такі рішення необхідно вміти приймати для збереження власного життя та здоров'я. 
     Учні 6-В класу на годині психолога "Критичне мислення як засіб проти маніпуляцій" дискутували щодо необхідності критичного мислення в житті людини та визначали способи його розвитку.

17 березня 2023

"Я в світі міжособистісної взаємодії"

     Процес формування навичок будувати позитивні соціальні міжособистісні зв'язки та їх розвиток залежить як від індивідуальних особливостей дитини, так і соціального середовища, в якому знаходиться особистість. Тому важливо працювати і над розвиток індивіда, і над створенням безпечного і позитивного соціального оточення. 
    Таким чином, сьогодні спільно із соціальним педагогом ліцею Шкворець Л.Д. проводили діагностично-просвітницьку роботу з учнями 6 класу на тему "Я в світі міжособистісної взаємодії". 

16 березня 2023

Критичне мислення як протидія маніпуляціям

      Формування та розвиток критичного мислення є важливим на всіх етапах розвитку людини. Особливого значення набуває для здобувачів освіти підліткового віку. Тому з учнями 10 класу була проведена година спілкування на тему "Критичне мислення як протидія маніпуляціям", де обговорили необхідність у постійному вдосконаленні критичного мислення та способи критично осмислювати різні ситуації, в яких можна опинитися. 

09 березня 2023

Зустріч творчої групи "Психоекологія освітнього простору"

      Сьогодні відбулася вже друга зустріч творчої групи працівників психологічної служби закладів освіти з теми: «Психоекологія освітнього простору в кризовий період», зокрема було обговорено питання щодо загальної організації роботи групи, здійснено планування та організаційні настанови щодо створення єдиного банку психологічних хвилинок на допомогу педагогічним працівникам у роботі з вихованцями ЗДО, зі здобувачами освіти ЗЗСО та інших закладів освіти.

Якщо тебе ображають

     Вміння розуміти себе, свої емоції та правильно реагувати в різних ситуаціях, необхідно розвивати з самого дитинства. Сьогодні учні 3 класів вели дискусію про емоції та їх вираження в різних ситуаціях, аналізували себе та риси свого характеру, а також говорили про важливість позитивного спілкування та прийняття інших такими, як вони є, бо цінність людини - не в зовнішності, а у внутрішньому світі кожного з нас!

08 березня 2023

Продовжуємо роботу з дослідження профорієнтації

      Продовжуючи психодіагностичну роботу в напрямку профорієнтації учнів 11 класів, було досліджено професійну спрямованість особистості (за методикою "Визначення професійного типу особистості Дж. Голланда (Дж. Холланда) та визначено схильності до різного роду професій, методом обчислення особистісного психотипу (методика «Визначення інтересів та схильностей»). Отримані результати були узагальнені для кращого розуміння картини щодо рівня сформованості професійного усвідомлення. Відповідні дані допомагають скорегувати напрям роботи з профорієнтації закладу для підвищення її ефективності.

07 березня 2023

Дослідження сформованості професійних інтересів одинадцятикласників

         Психологічна діагностика сформованості професійних інтересів здобувачів освіти є значною частиною роботи в загальноосвітньому навчальному закладі. Серед учнів 11 класів було проведено значну діагностичну роботу за декількома методиками. Однією з таких методик є методика "Профіль" (модифікація "Карти інтересів"), яка дає можливість визначати сформованість та напрям професійних інтересів учнів. Узагальнені дані були зведені у діаграму для кращого розуміння картини сформованості професійних інтересів одинадцятикласників.

02 березня 2023

Мистецтво бути собою

      Усвідомлювати свою унікальність та розвивати свою особистість для підлітка є надважливим завданням. Сьогодні восьмикласники працювали над роздумами про унікальність кожної людини та над розвитком уміння залишатися самим собою у будь якій ситуації.

"Ти як?" - цикл уроків з піклування про ментальне здоров'я

   На цьому тижні психологічна служба ліцею розпочала роботу над важливим аспектом сьогодення - розвиток навичок боротьби зі стресом та трив...