31 травня 2022

Школа подружнього життя

    Відповідно до Стратегії національно-патріотичного виховання, затвердженої Указом Президента України від 18.05.2019 № 286/2019, одним із напрямів формування патріотичних почуттів у дітей і молоді є підтримка та розвиток сімейних традицій, активне залучення сім’ї до процесу національно-патріотичного виховання. 
     Тому з метою підготовки учнівської молоді до сімейного життя, усвідомлення важливості відповідального ставлення до планування сім’ї та власного репродуктивного здоров’я була розроблена освітня програма «Школа подружнього життя», вхідний курс до якої був висвітлений в онлайн-семінарі сьогодні. 

30 травня 2022

Продовжуючи тему безбар'єрності...

    Для того, щоб краще зрозуміти сенс поняття "бебар'єрність", пропоную до перегляду наступний відео-ролик. Мультфільм створено, щоб в ігровій формі показати важливість толерантного спілкування. Що те, як ми говоримо до людини, може або її надихнути, або відкинути за бар’єри.
    «Довідник безбар’єрності» – ініціатива і флагманський проєкт першої леді Олени Зеленської. Він створений у співпраці з громадськими організаціями, правозахисниками, психологами, батьками, що виховують дітей з інвалідністю, українськими та міжнародними експертами. 

27 травня 2022

10 фраз дитині замість...

     В наш час, як ніколи, поширені дитячі конфлікти та різні порушення поведінки. Тому важливо, щоби спілкування із сином чи донькою стало пріоритетним пунктом у батьківському розпорядку дня й навіть у найщільнішому графіку необхідно знайти час, щоб поговорити з дитиною про її життя. 
   У процесі розвитку багато дітей схильні до надмірної запальності. Батькам необхідно вибирати вірну тактику для запобігання негативних наслідків такої поведінки.

26 травня 2022

Актуальність сьогодення - збереження психічного здоров'я

     Психічне здоров'я є основою щасливого життя людини. Варто пам'ятати, що через нервово-психічні розлади людина втрачає працездатність. Між психічним та фізичним самопочуттям людини існує найтісніший взаємозв’язок, думки та вчинки людей можуть та безпосередньо впливають на їхній стан, фізичне та емоційне здоров’я, загальне благополуччя та якість життя. Тому є реальна необхідність приділяти увагу проблемам психічного здоров’я. 
       Кілька порад ось тут 👇


24 травня 2022

"Безбар'єрність": як зрозуміти?

      Cьогодні часто зустрічається термін "безбар'єрність" і кожен трактує його по своєму. Що ж насправді включає в себе це поняття? 
      Загалом, безбар’єрність – це забезпечення рівних прав та можливостей для всіх людей, зокрема й тих, хто відчуває на собі тиск та обмеження, стигматизацію, дискримінацію тощо. Детальніше можна ознайомитися у відео 👇

23 травня 2022

10 фраз дитині замість...

     Важливість спілкування батьків з дитиною усвідомлює кожна мама і тато. Але ж як правильно побудувати діалог? Як підібрати вірні слова? Пропоную підбірку 10 фраз, які допоможуть побудувати результативний діалог з дитиною.👪 👇

20 травня 2022

Продовжуємо роботу з профорієнтації

    Діагностичні дослідження з профорієнтації є важливим компонентом роботи психологічної служби. Таким чином, під час діагностичного дослідження сформованості схильностей до різних видів професійної діяльності серед учнів 11 класів ліцею були отримані дані, які дали можливість зробити висновки про необхідність більш активної профорієнтаційної роботи з учнями старших класів. 
     
  Також мали можливість визначити індивідуальні схильності учнів по відповідних напрямах: 1) схильність до роботи з людьми; 2) схильність до дослідницької діяльності; 3) схильність до роботи на виробництві; 4) схильність до естетичних видів діяльності; 5) схильність до екстремальних видів діяльності; 6) схильність до планово-економічних видів діяльності. Кожен отримав свої результати та їх інтерпритацію. Маємо надію, що дане дослідження допоможе старшокласникам побудувати вдале професійне майбутнє. 

19 травня 2022

«Якщо не можеш вплинути на ситуацію - зміни своє ставлення до неї…»

       Кажуть: «Якщо не можеш вплинути на ситуацію - зміни своє ставлення до неї». Але як це зробити і що це означає? Мова йде про резильєнтність, тобто про здатність впоратися зі складними життєвими подіями та відновитися після труднощів чи стресу. Метафорично резильєнтність можна уявити у вигляді щита для захисту нашого ментального здоров'я від зовнішніх стресогенних чинників.
Що ж в пливає на цей "щит":
💥 доброзичливе ставлення до себе;
💥 здатність реалістично планувати;
💥 розвиток асертивних комунікативних навичок;
💥 плекання своїх цінностей;
💥 розвиток власної «системи ресурсу»;
💥 плекання надії;
💥 розвиток здатності вирішувати проблеми.
      Як і інші навички, резильєнтність можна розвивати. Ось декілька порад, які зможуть посприяти вашій життєвій стійкості.👇

18 травня 2022

Психодіагностична робота у закладі освіти

       Забезпечення безперервності та наступності навчання учнів при переході із 4-их класів у середню ланку не можливе без психологічної діагностики готовності дітей до цього кроку. Майбутні п'ятикласники мають бути максимально готовими до нового режиму навчання, більшої кількості навчальних предметів та педагогічних працівників, які будуть з ними працювати. 
        Тому важливим об'єктом дослідження є наявність мотивації у дитини. Відповідно до результатів дослідження було виявлено, що 71% учнів Кам'янського ліцею та філій мають вже сформовану внутрішню мотивацію до навчання. 
          Паралельно досліджувалася і самооцінка в учнів, їхнє ставлення до закладу освіти та її вимог. Таким чином, високу самооцінку мають 75% учнів молодших класів. Позитивне ставлення до закладу освіти та більш позитивне, ніж негативне виявлено у  92%  учнів початкової ланки ліцею. Ці показники підтверджують ефективну роботу класних керівників четвертокласників у формуванні повноцінної особистості та з підготовки учнів до навчання у п'ятих класах.

17 травня 2022

Скарбничка самоосвіти

      17 травня 2022 року «Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради» провів творчу майстерню «Подолання дисграфії та дислексії у дітей». Чому ця тема є актуальною?
Статистика доводить, що з кожним роком збільшується кількість дітей з дисграфією та дислексією. Тому в педагогічних працівників виникає значна потреба у отримані знань та набутті практичних навичків у роботи з дітьми з даними порушеннями.



12 травня 2022

Вебінар "Стрес. Травма. Діти: перші кроки допомоги"

        Одним з актуальних проблем на сьогодні для самоосвіти є робота із стресом та травмою у дітей. На вебінарі "Стрес. Травма. Діти: перші кроки допомоги" було висвітлено всі теоретичні аспекти та практичні особливості надання допомоги дітям, що пережили стрес. Спікер, Т. Войцях зосередила увагу на ключових моментах, які є вихідними для надання коректної допомоги, а також висвітлила проблематику негативних наслідків ненадання або надання некваліфікованої психологічної допомоги дітям. 

Стрес як ресурс: міф чи реальність?

    В умовах сучасного життя кожен з нас перебуває в стресовому стані. Що ж відбувається в організмі під час стресової реакції? Мозок, сприймаючи загрозу, сигналізує наднирникам виділяти гормони стресу — адреналін і кортизол. Внутрішні резерви організму активуються, тому підвищується м’язова сила, швидкість реакції, витривалість та больовий поріг. Це важливі реакції, що допомагають організму боротися з джерелом небезпеки або втікати від неї. Коли загроза зникає, тіло повертається у розслаблений стан. 
      Разом з тим, постійне збільшення частоти серцевих скорочень, а також підвищений рівень гормонів стресу та артеріального тиску може негативно вплинути на організм, спричиняти проблеми із серцем та судинами. Тривалий стрес може збільшити ризик гіпертонії, інфаркту або інсульту.
     Стреси - часті супутники нашого життя, які важливо відслідковувати та навчитися ними керувати. Тому пропоную вам пройти самодіагностику стресового навантаження, метою якої є визначення стресового навантаження особистості на основі аналізу стилю життя. А також інформаційне відео про те, як можна використати стрес на власну користь. 
Тест 👇
https://docs.google.com/document/d/13UttHDwLxOQPJgbiwyt8NJqKmxQLRWQY/edit

Відео 👉  

11 травня 2022

Портал інклюзивної освіти

         В Україні запустили портал інклюзивної освіти, з допомогою якого батьки можуть подати заяву до інклюзивно-ресурсного центру онлайн. 
                                                  За допомогою порталу батьки можуть:
·                подати заяву до інклюзивно-ресурсного центру онлайн;
·                отримати запрошення на проходження комплексного оцінювання (адреса, дата, час);
·                зберігати заяву та висновок в електронному вигляді;
·                контролювати проведення занять з дитиною.

09 травня 2022

Портал Всеукраїнського проєкту з профорієнтації та побудови кар'єри "Обери професію своєї мрії"

      Відкрито доступ до порталу Всеукраїнського проєкту з профорієнтації та побудови кар'єри "Обери професію своєї мрії", який дає можливість кожному учню отримати корисну інформацію щодо визначення професійного майбутнього. Портал можна знайти за посиланням:  www.hryoutest.in.ua.
     Крім самодіагностики портал дає можливість замовити консультацію кар'єрного консультанта, продивитися онлайн екскурсії, цікаві відео-ролики та пройти мультимедійні курси у форматі SCORM.

06 травня 2022

Інклюзивний словник на всі випадки життя

   Інклюзивну освіту часто сприймають виключно як навчання дітей з інвалідністю. Але це стереотип: поняття інклюзивної освіти значно ширше. Базова концепція інклюзивної освіти - це дотримання прав усіх дітей без винятку на здобуття якісної освіти. Наряду з цим варто володіти толерантними висловлюваннями. Тому пропоную запам'ятати наступні коректні висловлювання та користуватися саме ними.

04 травня 2022

Булінг: що ще варто знати?

4 травня відзначається Міжнародний день протидії булінгу. З цієї нагоди працівниками психологічної служби Кам'янського ліцею №1 для учнів 6-х та 7-х класів були проведені онлайн-заняття з елементами тренінгу "Булінг. Що ще варто знати?".
Метою заходу є розвиток знань про булінг та його відмінність від конфлікту, формування вміння розпізнавати різні види булінгу, акцентувати увагу на небезпеці кібербулінгу, як актуального виду булінгу в умовах дистанційного навчання та в умовах воєнного стану. Важливим аспектом є виховання у дітей відповідального ставлення до свого здоров’я та формування вибірковості у прийнятті рішень на користь збереження власного здоров'я та життя. 

02 травня 2022

Курси підвищення кваліфікації

     Попередні 3 тижні були плідним в напрямку самоосвіти. Завдяки активній та плідній роботі працівників КНЗ «Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради» було отримано масу знань та практичних навичок для підвищення якості професійної діяльності практичного психолога закладу освіти.
За підсумками проведених курсів була проведена конференція з обміну досвідом, де кожен учасник мав змогу висловитися: поділитися досягненнями, описати проблеми, з якими мав справу та шляхи їх вирішення.



"Ти як?" - цикл уроків з піклування про ментальне здоров'я

   На цьому тижні психологічна служба ліцею розпочала роботу над важливим аспектом сьогодення - розвиток навичок боротьби зі стресом та трив...