31 жовтня 2023

Семінар "Особливості організації інклюзивного навчання дітей з різними категоріями освітніх труднощів"

    Вдосконалення інклюзивного навчання в закладі освіти не можливе без постійної психологічної просвіти усіх учасників освітнього процесу. Сьогодні був проведений семінар "Особливості організації інклюзивного навчання дітей з різними категоріями освітніх труднощів" для асистентів вчителів з метою забезпечення якісними освітніми послугами здобувачів освіти з особливими освітніми потребами. Було обговорено ряд питань, зокрема корекційно-розвиткову спрямованість навчального процесу відповідно до індивідуальних потреб дітей, основні лінії розвитку дітей з ООП на уроках з предметів варіативної складової, а також розглянули психологічні особливості учнів з різними категоріями освітніх труднощів та різними рівнями підтримки.

25 жовтня 2023

Година психолога

    Профілактика конфліктності серед здобувачів освіти підліткового віку є важливим напрямом роботи психологічної служби закладу освіти. Тому сьогодні з учнями 9 класу говорили про природу конфліктів, їх наслідків. Також обговорили різні алгоритми дій в конфліктних ситуаціях. Наряду з профілактикою, було проведено діагностичне визначення стилю поведінки в конфліктній ситуації (за методикою К. Томаса). 

24 жовтня 2023

Методика "Нумікон": конструювання

     "Нумікон" - британська методика, яку варто використовувати у роботі для дітей з різними категоріями освітніх труднощів. Особливо для тих, хто має труднощі з математичними розрахунком, логічним мисленням, пам'яттю та увагою. Робота має будуватися поетапно та відповідно до індивідуального рівня розвитку дитини. 

   

23 жовтня 2023

V Всеукраїнська науково-практична конференція «АРТТЕРАПІЯ В РОБОТІ ПСИХОЛОГА: ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ»

    Професійна робота психолога закладу освіти не можлива без постійного саморозвитку та самовдосконалення. Сьогодні розпочалася V Всеукраїнська науково-практична конференція  "Арттерапія в роботі психолога: інноваційні підходи", до матеріалів якої були прийняті й тези на тему "Арттерапевтична техніка «Ебру» як метод подолання тривожності в учнів з особливими освітніми потребами". Конференція відбулася в онлайн-форматі, що дало можливість не лише опублікувати власні матеріали, а й презентувати неповторну техніку "Ебру" для колег. Дякую всім присутнім на конференції за високу оцінку моєї роботи!

19 жовтня 2023

Робота з учнями 10 класу: адаптація

    Специфіку адаптації 10-класників визначають вікові особливості учнів. Важливою соціальною потребою цього віку є необхідність пошукової активності, самовизначення, побудови життєвих перспектив. Головне психологічне новоутворення — відкриття свого внутрішнього світу. Самосвідомість переходить на якісно новий рівень. Це проявляється у підвищеній значущості власних цінностей. Практика психологічних спостережень виявляє емоційне та психологічне напруження, перевантаження, втомлюваність і, як наслідок, різке зниження навчальної результативності. 

  Тому важливо в закладі освіти педагогічним працівникам тримати на контролі процес проходження адаптації учнів 10 класів, а практичному психологу - проводити діагностичну роботу та просвіту з питань самовизначення та саморозвитку.

17 жовтня 2023

Для батьків: як покращити адаптацію першокласника до навчання

    Початок навчання дитини в першому класі – складний і відповідальний етап у її житті, адже відбувається дуже багато змін. Це не тільки нові умови життя та діяльності, а й нові контакти, нові стосунки, нові обов’язки. Змінюється соціальна позиція дитини, змінюється соціальний інститут навчання і виховання. Навчальна діяльність стає провідною, обов’язковою, соціально значущою та оцінюваною, такою, що розширює права і обов’язки дитини, її зв’язки з навколишнім середовищем. Тому батькам важливо дбати про психоемоційний стан дитини для покращення процесу адаптації.

13 жовтня 2023

Адаптація здобувачів освіти 10 класу

    Ситуація новизни є для будь-якої людини в певній мірі тривожною. Підліток переживає емоційний дискомфорт насамперед через невизначеність уявлень про вимоги вчителів, про особливості і умови навчання, про цінності і норми поведінки в колективі класу. Тому варто приділяти увагу проходженню процесу адаптації учнів 10 класів, зокрема психодіагностичне визначення рівня тривожності, соціальної адаптованості та сприйняття самого себе.

12 жовтня 2023

Профорієнтаційна робота з майбутніми випускниками

    Своєчасна профорієнтаційна робота під час освітнього процесу сприяє професійній самоідентифікації здобувачів освіти, здійсненню самостійного та усвідомленого вибору майбутньої професії з урахуванням уподобань, здібностей, індивідуальних особливостей та запиту ринку праці задля безперешкодного інтегрування в майбутню професію. 
    Сьогодні обговорили з учнями 11 класу формулу вибору професії, яка базується на інтересах, здібностях та ринку праці. Також визначали складові професійного самовизначення. Було розкрито роль діагностики профорієнтаційної схильності в закладі освіти.

Арт-терапія в дії: арт-техніка "Ебру" в роботі практичного психолога

     Робота практичного психолога потребує постійного пошуку нових форм і методів в роботі для підвищення ефективності консультативної чи корекційно-розвиткової роботи. Одним з неповторних арт-технік є "Ебру" - техніка малювання на воді.

11 жовтня 2023

Шляхи підвищення мотивації учнів групи ризику

     Сьогодні на плановому засідання ради профілактики серед низки важливих питань обговорювали важливість мотивації в учнів групи ризику. Інформувала педагогів про необхідність в побудові індивідуального підходу до учнів, основуючись на особливостях розвитку особистісної сфери. Також підкреслила, що для мотивації важливо демонструвати зацікавленість до дитини, її інтересів, проводити індивідуальні бесіди з метою встановлення позитивного контакту.

10 жовтня 2023

Актуальні питання психологічного супроводу адаптаційного періоду в закладі освіти

      Сьогодні відбулося друге засідання Школи молодого та новопризначеного працівника психологічної служби закладу освіти. Обговорювалося ряд питань, одним з яких була проблема адаптації учнів закладів загальної середньої освіти та забезпечення принципу безперервності між рівнями освіти для полегшення процесу адаптації.

Дещо про тривогу та стрес

 

03 жовтня 2023

Профорієнтаційна робота з майбутніми випускниками

    Перед одинадцятикласниками зазвичай стоїть складний вибір у професійному самовизначенні. Заклад освіти має максимально сприяти правильному вибору здобувачів освіти. Сьогодні говорили із учнями про фактори впливу на вибір майбутньої професії, складові професійного самовизначення та як підвищити шанси обрати саме ту професію, яка супроводжуватиме все життя.

"Ти як?" - цикл уроків з піклування про ментальне здоров'я

   На цьому тижні психологічна служба ліцею розпочала роботу над важливим аспектом сьогодення - розвиток навичок боротьби зі стресом та трив...