31 січня 2024

Година психолога

   Для зустрічі з учнями других класів обрали завжди актуальну тему побудови позитивних міжособистісних стосунків, освідомлення рівності та прийняття один одного такими, якими ми є. Не дивлячись на свій малий вік, учні продемонстрували глибокі знання у розумінні толерантності та важливості у розвитку толерантного суспільства.

29 січня 2024

Завжди актуальна тема протидії булінгу

     Булінг - поняття, яке на слуху уже не один рік. Це це агресивна та вкрай неприємна поведінка однієї дитини або групи дітей по відношенню до іншої дитини, що супроводжується постійним фізичним, психічним знущанням протягом певного періоду. З учнями обговорювали не лише поняття булінгу, а й говорили про його наслідки для всіх учасників. Також відзначили відповідальність, яку несе булер за власний вчинок.



Для десятикласників про емоційний інтелект

     Емоційний інтелект – це здатність розуміти, усвідомлювати і управляти власними емоціями, своєю мотивацією, думками і поведінкою, регулювати свій емоційний стан, а також це вміння управляти емоційними станами інших людей, помічати їхні актуальні потреби, співпереживати і розвивати їхні сильні сторони. Сьогодні учні десятих класів поглиблювали свої знання в напрямку розвитку емоційного інтелекту: дискутували щодо ролі емоційного інтелекту в житті людини, впізнавали емоції, визначали їх фізіологічну природу. 

25 січня 2024

Година психолога

     Психологічна просвіта учнів п'ятих класів продовжується. Визначивши рівень адаптації дітей до навчання на ІІ рівні освіти, важливо проводити години спілкування на актуальні теми для підтримки та покращення позитивної динаміки адаптації. 






23 січня 2024

Година психолога

 Учні молодшої ланки з кожним роком все більше стають дорослішими особистостями. Сьогодні говорили з учнями 3 класу про важливість бути толерантними, поважати один одного та приймати інших такими, якими вони є. Також працювали над створенням сніжинки, яка втілювала особливість та унікальність кожного з нас. 





17 січня 2024

Вирішуй конфлікти правильно!

    Природа конфлікту у більшості викликає негативні асоціації. Проте життя без конфліктів не можливе, але можливе правильне їх вирішення. Вміння знайти продуктивне розв'язання конфліктних ситуацій для продуктивності - головне завдання кожного учасника. Сьогодні з учнями 6 класу вивчали стратегії та стилі поведінки у конфліктних ситуаціях, їх прояви. Кожен мав змогу впізнати себе в конфлікті та дізнатися плюси і мінуси відповідної поведінки. 





16 січня 2024

Моніторинг обізнаності здобувачів освіти з питань гендерної рівності

       В закладі освіти регулярно проводяться моніторинги обізнаності здобувачів освіти з різних соціальних питань, зокрема таких як проінформованість щодо гендерної рівності. Відповідно до результатів дослідження та порівняння їх з минулорічним моніторингом, можна зробити висновок, що рівень знань здобувачів освіти про гендерну рівність значно зріс. Разом із цим підвищився і рівень зацікавленості учнів у питаннях, пов’язаних із проблемою гендерної рівності. Проте варто продовжувати проводити психологічну просвіту в даному напрямку.

12 січня 2024

Участь в раді профілактики

    Важливим питанням для педагогічних працівників є проблеми в поведінці учнів та механізми взаємодії з ними, зокрема при ознаках опозиційного розладу непокори, які часто трапляються в учнів підліткового віку. Розлади поведінки - це ті розлади, які характеризуються повторними та стійкими моделями асоціальної, агресивної або зухвалої поведінки. Така поведінка передбачає істотне порушення соціальних очікувань в залежності від віку; порушення поведінки у цих випадках є серйознішими, ніж просто бешкетування дітей чи підлітків та передбачає стійку модель поведінки. Необхідно володіти практичними навичками взаємодії із учнями та батьками для ефективного позитивного вирішення будь яких ситуацій, які виникають під час освітнього процесу.

Засідання педагогічної ради

    Участь практичного психолога в педагогічній раді передбачає виступ з актуальних питань для педагогів. Важливим є презентація результатів діагностики процесів адаптації учнів 1 та 5 класів до навчання в закладі освіти, надання відповідних рекомендацій та визначення індивідуальних напрямків роботи для практичного психолога, класних керівників та вчителям-предметникам.



10 січня 2024

Засідання команд психолого-педагогічного супроводу

      В рамках планової роботи з розвитку інклюзивного навчання, в закладі відбулися засідання команд психолого-педагогічного супроводу. У тісній співпраці з батьками було розглянуто результати роботи педагогів та фахівців з корекційно-розвиткової роботи. Відповідно, визначено індивідуальні орієнтири роботи на ІІ семестр для покращення навчання учнів. 

09 січня 2024

Саме час для розвитку життєстійкості

 Сьогодні в молодіжному просторі «Саме час» відбувся тренінг «Життєстійкість 2.0» для освітян. Під час навчання учасники розібрали поняття «життєстійкість», його основні компоненти та детально опрацювали їх через ряд практичних вправ та цікавих завдань.  Навчання відбувалося під керівництвом тренерів програми Ольги Бойчук та Антона Юрченка.

Практична програма «Життєстійкість 2.0» реалізується громадською організацією «Рада жінок Донеччини» у межах гуманітарного реагування UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення спільно з Міністерством молоді та спорту України. Кам'янській громаді програма реалізується ГО «Молодіжне об'єднання Нове покоління Кам'янщини» у партнерстві з компанією Scatec Ukraine (ТОВ «Чиста Енергія – 2011»).


03 січня 2024

Для батьків: як вгамувати невгамовних

     Зимові канікули - це час, який можна провести з користю. Пропоную декілька простих наукових дослідів, які можуть не лише зацікавити дітей, а й розвиватимуть пізнавальну та емоційно-вольову сферу. 




"Ти як?" - цикл уроків з піклування про ментальне здоров'я

   На цьому тижні психологічна служба ліцею розпочала роботу над важливим аспектом сьогодення - розвиток навичок боротьби зі стресом та трив...