28 квітня 2022

Для вдосконалення роботи з дітьми з ООП

       ГО "Смарт освіта" та nus.org.ua за підтримки міжнародного фонду "Відродження" планують провести зустріч для батьків дітей з ООП, на якій є можливість отримати відповіді на конкретно свої запитання. Також у зустрічі можуть взяти участь спеціалісти з інклюзивного навчання.
Зустріч відбудеться у програмі зум без відкритої трансляції 5 травня о 18:30, зареєструватись на неї можна до 2 травня включно за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdjEAjh-i08GLuRGay2B8Wvf1M2srDt4YGvTUVXm-2rr1Z3Iw/viewform
Детальну інформацію можна отримати за посиланням:https://nus.org.ua/news/batkiv-ditej-z-oop-zaproshuyut-na-zustrich-z-ekspertkoyu-z-inklyuziyi-sformujte-svij-zapyt-tut/

Як педагогам працювати в умовах війни? Підтримка учнів

    Державна служба контролю якості освіти, співпрацюючи з ініціативою «Система забезпечення якості освіти», що впроваджується в межах проєкту «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe), підготували та пропонують до перегляду серію відеолекцій, направлених на інформування педагогів щодо роботи в умовах війни.
    Серія відеолекцій складається з 11 тем, з яких на сьогодні доступні вже 3. У відеолекціях психологи-практики, гештальт-терапевти, які працюють із травмами війни з 2014 року, дають відповіді на питання, як:

  • проводити уроки під час війни;
  • говорити з дітьми про війну та її новини;
  • допомогти дитині пережити втрату;
  • допомогти учням розуміти і виражати свої емоції;
  • створити безпечний простір на онлайн-уроці;
  • не допустити на уроці конфлікту

                                                    

                                                           

27 квітня 2022

Вдосконалення роботи з учнями з ООП

 27 квітня на базі КНЗ «Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради» був проведений онлайн-вебінар на тему «Індивідуальна програма розвитку дитини з особливими освітніми потребами як інструмент надання їй якісних освітніх послуг». Спікер, І. М. Литвин, ознайомила слухачів із нормативно-правовою базою в сфері інклюзивного навчання та надала детальні рекомендації щодо заповнення нової документації, зокрема індивідуальної програми розвитку учня з метою забезпечення індивідуальної освітньої траєкторії.

26 квітня 2022

Рух - це життя

         Під час дистанційного навчання не варто забувати про руховий відпочинок, який допомагає не лише відпочити, а й налаштувати дітей на позитивне продовження навчального процесу. Особливо важливим рухові вправи для учнів, які навчаються в початкових класах. 
    Пропонуємо батькам добірку рухових вправ, які сприяють розвитку зорово-моторної координації, просторової орієнтації, творчого мислення та є доречними при імпульсивності та гіперактивності дитини.  

22 квітня 2022

"Правове регулювання конфліктних ситуацій та булінгу в закладі освіти Нової української школи"

     Продовжуючи роботу над підвищенням професійної компетенції, важливим є постійне самовдосконалення в напрямку протидії та вчасному коректному реагуванні на ситуації булінгу в закладі освіти. Під час вебінару  "Правове регулювання конфліктних ситуацій та булінгу в закладі освіти Нової української школи" слухачі отримали корисну інформацію щодо нормативно-правового аспекту дій під час вчинення булінгу в стінах закладу освіти. Варто відзначити, що спікер надала можливість практично розглянути ситуації та визначити правильність та хибність у діях закладів освіти при різних конфліктних ситуаціях. 

21 квітня 2022

Батькам на замітку

        Бути батьками - титанічна і нелегка праця. Проте це одна з найбільш цінних та важливих ролей у житті. Батьки мають бути безсумнівним авторитет для дитини, який є запорукою захисту і джерелом любові. 

             
       

18 квітня 2022

Курси підвищення кваліфікації

        Минулий тиждень пройшов у плідній роботі на курсах підвищення кваліфікації працівників психологічної служби закладів освіти на базі Черкаського обласного інститут післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради в онлайн-форматі. 
       Серед запланованих заходів були як лекції, так і майстер-класи, які дають змогу фахівцю значно підвищити ефективність власної професійної діяльності. 


13 квітня 2022

Діагностика схильностей учнів 7 класів ліцею

      Підготовка до професійної самовизначеності учня в умовах сьогодення відбувається, вже починаючи із середньої ланки. Тому діагностика схильностей учнів 7 класів дозволяють практичному психологу виявити групу учнів з вираженими інтересами до одного або декількох профілів навчання. Також подібна діагностична робота дає можливість надати індивідуальні результати здобувачам освіти щодо їх схильностей відповідно до інтересів, як базового орієнтиру у виборі майбутньої професії.

12 квітня 2022

Скарбничка занять

       Продовжуючи роботу над розвитком дітей, важливо використовувати вправи різного напрямку. Необхідним компонентом є розвиток наочно-образного мислення, що є передумовою виникнення словесно-логічного типу мислення у молодших школярів. 
       Одним із методів розвитку наочно-образного мислення є вправи з конструювання. Використовуючи блоки Дьонеша та фігури "Пантонімо", діти вчилися підбирати фігури по зразку та конструювати пропоновані предмети.

 

11 квітня 2022

Підтримка дітей з ООП в умовах війни

    З метою поглиблення знань щодо взаємодії з учнями з особливими освітніми потребами та їх батьками в Кам'янському ліцеї №1 був організований та проведений онлайн-семінар "Аспекти збереження фізичного та психологічного здоров'я учнів з особливими освітніми потребами у надзвичайних ситуаціях". 
      Учасниками семінару були педагогічні працівники, які безпосередньо співпрацюють з батьками учнів з ООП та адміністрація закладу освіти. Під час панельної дискусії обговорили питання особливостей дистанційного навчання та збереження позитивного психологічного налаштування учнів з ООП в умовах сьогодення
.  

08 квітня 2022

#Підтримай дитину

      На разі існує безліч джерел інформації щодо розвитку дітей в сучасних умовах, зниження тривоги та емоційного напруження. Одним з таких джерел є телеграм-канал "Підтримай дитину", який є рекомендованим МОН України. 
       Приємною несподіванкою стала публікація авторського відео-ролику "Граємо разом. Емоції". Детальніше можна ознайомитися із проєктом за посиланням https://nus.org.ua/news/pidtrymaj-dytynu-mon-razom-iz-psyhologamy-zapustyly-telegram-kanal/
       Підписка на телеграм-канал https://t.me/pidtrumaidutuny. 

06 квітня 2022

Щодо навчання учнів з ООП

     Навчання учнів з особливими освітніми потребами вимагає забезпечення та реалізації індивідуальної освітньої траєкторії як за очного навчання, так і за умов дистанційного. Тому при побудові навчального процесу в інклюзивному класі педагогу необхідно враховувати ряд рекомендацій. 

05 квітня 2022

Скарбничка занять

 Розвиток дитини має відбуватися безперервно. На жаль, в сучасних умовах батьки мають повністю забезпечувати не лише виховання, а й розвиток дітей. Якщо мова йде про майбутніх першачків, то необхідно враховувати ще й підготовку до школи.

Тому спільно із ГО "Молодіжне об'єднання Нове покоління Кам'янщини"  організовано та регулярно проводяться заняття з метою зниження психоемоційного напруження, стабілізації емоційного стану та розвитку пізнавальних процесів дітей. Ще одним важливим аспектом є сприяння покращенню соціалізації та полегшення процесу адаптації майбутніх школярів.


04 квітня 2022

Проєкт "Граємо разом": вивчаємо емоції

     Продовжуючи роботу над проєктом "Граємо разом", виділяємо ряд важливих напрямків у розвитку дітей. Одним із аспектів формування особистості є розвиток емоційної сфери дитини. Усвідомлення власних емоцій та розпізнавання їх в інших людях - є основою формування емпатії, яка є необхідною для успішної соціалізації.
      Із відеороликом, де містяться вправи для розвитку емоційної сфери, можна ознайомитися за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=w7VpzdBas0g
                                         

03 квітня 2022

Як подружитися із сиреною...

      В умовах війни важко зберегти психологічну рівновагу. А особливо страждає психічне здоров'я дітей. Тому важливим є правильно донести інформацію про дії, що відбуваються навколо. Пропоную до перегляду мультик з м. Харкова, який допоможе дітям познайомитися та подружитися із сиреною.

"Ти як?" - цикл уроків з піклування про ментальне здоров'я

   На цьому тижні психологічна служба ліцею розпочала роботу над важливим аспектом сьогодення - розвиток навичок боротьби зі стресом та трив...