24 лютого 2023

Дружба - найцінніший склад

      Дружба – це одне з найважливіших почуттів людини. Значимість дружби дуже висока, кожен має усвідомлювати її цінність, має вчитися берегти дружбу та вирішувати суперечки так, щоб не образити один одного. Учні 3 класів на годині психолога "Дружба - найцінніший скарб" активно обговорювали, що ж таке дружба, які її ознаки та як правильно помиритися із своїм другом. 

23 лютого 2023

В скарбничку самоосвіти

      Сьогодні відбувся максимально потужний онлайн-тренінг для фахівців з підготовки фасилітаторів за програмою "AdoKit: Соціо-емоційна підтримка підлітків в Україні” Confirmation. Мета заходу - сприяння соціо-емоційному благополуччю підлітків, які постраждали від війни. Це є глобальна програма Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) і вона розпочинається в Україні та в країнах, що приймають українців. Партнером з впровадження програми є ГО “Ла Страда - Україна”.

Боротьба з тривогою: поради психолога

      Тривога – це емоція, яка властива всім людям без винятку, незалежно від професії, матеріального стану, статі, віку. Це нормальне почуття, яке є важливим та корисним для людини, як і будь-які інші. Аж до того моменту, коли людина повністю занурюється в цю тривогу, їй стає складно перемикатися з думок про минуле чи майбутнє на нинішній момент, коли вона перестає помічати, що насправді перебуває в безпечному місці й жодної загрози немає. Так виникає тривожність. Тож із тривогою треба не боротися, а “знаходити спільну мову”, щоби вона не заважала активному життю.

17 лютого 2023

Долаємо конфлікти грамотно

      Продовженням роботи над профілактикою конфліктності в учнівському середовищі та сприяння розвитку безпечного освітнього середовища, сьогодні з учнями шостих класів говорили про позитивні сторони конфліктів та обирали найкращу стратегію поведінки в конфліктній ситуаціях на різних прикладах із життя. 

16 лютого 2023

Про спілкування...

     Сьогодні учні п'ятих класів ліцею взяли участь у годині психолога, де спілкувалися на важливу тему, а саме говорили про спілкування, визначали фактори, від яких воно залежить. Також говорили про емоції та риси особистості, які сприяють позитивному та ефективному спілкуванню.

15 лютого 2023

Якщо тебе ображають..

      Сьогодні активно та плідно працювали з учнями 4 класів над важливою темою "Якщо тебе ображають", розглядали різні ситуації, які можуть ображати інших та говорили про емоції, які в цих ситуаціях виникають. Також розглядали різні механізми реагування на випадок образ та визначали, які ж риси особистості допомагають долати образи та володіти навичками ефективного спілкування. 

10 лютого 2023

Про шкідливі звички: паління

     Профілактика шкідливих звичок серед учнівського середовища є актуальною завжди. Сьогодні учні 10 класів долучилися до години спілкування, на якій обговорили причини паління та його вплив на організм людини. Також розглянули небезпеку популярного на сьогодні серед молоді паління електронних сигарет (вейпінгу). Маю надію, що проведений час для учнів був цікавим, а інформація - корисною!

07 лютого 2023

Конфлікт: пастка чи крок до успіху?

      Профілактика конфліктності в освітньому середовищі не можлива без постійного спілкування із  здобувачами освіти щодо природи конфлікту, поведінки під час конфліктних ситуацій та шляхів їх вирішення. Тому з учнями 7 класів розглянули причини та наслідки конфліктів, визначили стратегії поведінки в конфліктних ситуаціях та обрали найефективніший із них. А також звернули увагу на те, як зробити конфлікт кроком до власного успіху!

День безпечного Інтернету

     В Україні День безпечного Інтернету відзначається з 2009 року. 7 лютого 2023 року День безпечного Інтернету (Safer Internet Day) відзначається під гаслом “Разом для найкращого Інтернету”. Безпечною мережа може бути лише тоді, коли діти ознайомлені із небезпеками, які чекають на них у віртуальному світі та знають, як правильно вести себе у різних ситуацій, що можуть трапитися в мережі. 

03 лютого 2023

Година розвитку критичного мислення "Факти чи фейки"

  Формування та розвиток в здобувачів освіти навичок критично мислити є одним з найважливіших умов убезпечення власного життя та здоров'я. Тому сьогодні із учнями 5 класу визначали, яким чином можна убезпечити себе у віртуальному світі, вміло розрізняти правдиву інформацію від дезінформації, як розпізнати фейкові новини та на що опиратися, шукаючи факти. 

01 лютого 2023

Підвищуємо адаптацію учнів 1 і 5 класів

      Забезпечення процесу наступності між початкової та середньою ланкою є важливим компонентом успішної адаптації учнів не лише в напрямку навчання, а й в процесі соціалізації. Тому сьогодні учні п’ятого класу відвідали першачків, надали їм корисні поради та настанови, а також вручили "кульку терпіння" для покращення ефективності навчання. 

Розлади харчової поведінки у підлітків: що робити батькам?

      Розлади харчової поведінки (РХП) - ряд поведінкових синдромів, пов’язаних з порушеннями процесу прийняття їжі. Для дітей з РХП характерним є негативне чи викривлене бачення себе і свого тіла. Ці, вкрай критичні, переконання можуть викликати почуття провини, тривоги, огиди, які, в свою чергу, активують поведінку, спрямовану на контроль ваги і підтримують цикл негативної самооцінки. Важливим є вчасно помітити РХП в підлітка та правильно зреагувати. Пропоную переглянути відео "Анорексія. Як не пропустити? Поради батькам" 👇

       

"Ти як?" - цикл уроків з піклування про ментальне здоров'я

   На цьому тижні психологічна служба ліцею розпочала роботу над важливим аспектом сьогодення - розвиток навичок боротьби зі стресом та трив...