28 грудня 2022

Опитування "Моя думка про гендерну рівність"

   Розвиток знань про гендерну рівність займає важливе місце для формування толерантного суспільства. Для здійснення моніторингу рівня обізнаності здобувачів освіти з питань гендерної рівності щорічно проводиться опитування "Моя думка про гендерну рівність". порівнюючи дані аналогічного анкетування у лютому 2022 року можна говорити про те, що рівень знань здобувачів освіти про гендерну рівність значно зріс. Разом із цим підвищився і рівень зацікавленості учнів у питаннях, пов’язаних із проблемою гендерної рівності.

23 грудня 2022

Психологічна просвіта для батьків

     Взаємодія практичного психолога ліцею з батьками не обмежується консультуванням. Важливим є проведення активної психологічної просвіти. Тому на батьківських зборах учнів 5-Б класу мала можливість висвітлити два важливих питання: вікові особливості розвитку п'ятикласника та результати психодіагностичного дослідження адаптації учнів 5 класу до навчання в закладі освіти. 

21 грудня 2022

Година спілкування "Мої права? Мої обов'язки!"

      Кожен здобувач освіти має знати власні права. Але має не забувати і про свої обв'язки. Тому необхідно проводити регулярну профілактику з даного напрямку для попередження негативних явищ в учнівському середовищі та для розвитку самосвідомості здобувачів освіти. 

19 грудня 2022

"Конфлікти та способи їх вирішення"

     Профілактика конфліктності серед здобувачів освіти має проводитися на регулярній основі. Тому для учнів різних вікових груп в закладі проводяться різні заходи, на яких спільно обговорюються причини конфліктів, емоції, які при цьому виникають та способи керування ними. Особлива увага звертається на недопущення ескалації конфліктів, стратегій поведінки під час конфліктних ситуацій та практичні кроки до позитивного вирішення. 

Діагностика адаптації першокласників

       Процес діагностики адаптації першокласника до навчання в закладі освіти - складний та тривалий процес. Протягом двох місяців проводилося спостереження за учнями, години психолога та використовувалися діагностичні методики, які дали змогу виявити динаміку процесу адаптації у першачків. Важливим джерелом інформації було й анкетування батьків учнів 1 класу. Велика вдячність класним керівникам 1 класів, учням та їх батькам за активну співпрацю!

 

12 грудня 2022

Результати анкетування учнів щодо булінгу в закладі освіти

     Анкетування "Що я знаю про булінг в закладі освіти?" проводилося серед учнів 5 - 6 класів протягом всієї акції "16 днів проти насильства". Відповіді учнів дають можливість дізнатися як про загальне налаштування учнів до навчання в школі, так і визначити категорію дітей, які потребують уваги з боку педагогів з метою недопущення ситуацій насильства та булінгу в стінах закладу освіти.

Результати анкетування обізнаності учнів з небезпеки торгівлі людьми

         З 25 листопада по 10 грудня учні 10 та 11 класів взяли участь в анкетуванні "Що я знаю про торгівлю людьми". Дане опитування здобувачі освіти проходять не вперше, тому це дає можливість відслідкувати динаміку змін в обізнаності учнів з даних питань. Порівнюючи відповіді дітей із тими, що були отримані в попередньому році, можна стверджувати, що учні є більш обізнаними щодо небезпеки потрапляння у ситуацію торгівлю людьми. 
      Проте в закладі освіти все ж буде й надалі привертатися увага учнів та учениць до гендерних проблем, пи­тань про честь та гідність людей; формуватися у здобувачів освіти навички обережної поведінки та вмін­ня захищати власну гідність та толерантно ставитися до постраждалих від торгівлі людьми, а також розвиватися ставлення до ситуацій торгівлі людьми як порушення прав людини та ганебного явища сучасності.

07 грудня 2022

У колі гендерних ролей

    В рамках акції "16 днів проти насильства" учнів 10 класу проінформовано щодо гендерної рівності, відмінностями між гендером і статтю, розглянуто поняття "гендерна ідентичність". Не оминули і питання булінгу та домашнього насильства, як прояву гендерної нерівності. Важливим було питання щодо шляхів подолання гендерної нерівності в країні. 

  

06 грудня 2022

«Чому починається цькування? Булінгу – ні!»

      Проведення акції "16 днів проти насильства" не можливе без акцентування уваги учнів на небезпеці ситуації булінгу, її причин та негативних наслідків. Тому серед учнів 5 класів був проведений захід "Чому починається цькування? Булінгу - ні!". Діти обговорили ситуації, які виникають в закладі освіти та за його межами, вчилися розрізняти булінг і конфлікт, складали алгоритм дій у випадку зчинення булінгу та окреслювали стратегії недопущення булінгу в класному колективі. 


Для відповідальних батьків

      Толерантна людина виростає із толерантної дитини, а виховання толерантної дитини - в руках її батьків. Для того, щоб виховати розуміючу, співчутливу дитину, яка володіє рисами толерантної особистості пропоную наступну пам'ятку на замітку 👇

02 грудня 2022

«Насильству немає виправдання: мій дім – дім безпеки»

     Згідно даних МВС, в Україні вдвічі зросла кількість звернень щодо домашнього насильства за 2021 рік. Про домашнє насильство у 2021 році заявляли вдвічі частіше, ніж у 2020 році. Тому в рамках акції "16 днів проти насильства" учні 9-11 класів були ознайомлені щодо небезпеки домашнього насильства та наслідків його зчинення. Також надано контактну інформацію для звернень у випадку виявлення фактів домашнього насильства.

"Ти як?" - цикл уроків з піклування про ментальне здоров'я

   На цьому тижні психологічна служба ліцею розпочала роботу над важливим аспектом сьогодення - розвиток навичок боротьби зі стресом та трив...